نفخ شکم یکی از مشکلات رایج گوارشی است و همراه با احساس سفتی در ناحیه شکم و سپس خروج گاز از آن ادامه می یابد. این مشکل با فرا رسیدن ماه رمضان و خالی بودن شکم تشدید می شود. به همین خاطر در این مقاله به بررسی توصیه های علمی برای جلوگیری از نفخ شکم در ماه رمضان پرداخته ایم.
نفخ شکم علل شایعی دارد که برخی از مهمترین آن ها عبارت اند از: بلعیدن هوا، مشکلات گوارشی از قبیل یبوست، پرخوری و مصرف خوراکی های نفاخ. البته خالی ماندن شکم به مدت طولانی نیز یکی دیگر از عواملی است که منجر به نفخ شکم می شود. با توجه فرا رسیدن ماه رمضان و تکرار این شرایط، قصد داریم راهکار های برای در امان ماندن از نفخ شکم معرفی کنیم.
توصیه های علمی برای جلوگیری از نفخ شکم در ماه رمضان
جویدن کامل غذا
یکی از عادات بد ما ایرانی ها سریع غذا خوردن است. بر اساس توصیه های پزشکی هر لقمه غذا باید حداقل 20 در دهان جویده شود تا هیچ گاه دچار نفخ معده و مشکلات گوارشی ثانویه نشوید. خوب نجویدن غذا موجب هذم ناقص آن و در نتیجه کاهلی روده می شود. در نتیجه این اتفاق مواد غذایی در دستگاه گوارش تخمیر شده و گاز های بدبو ایجاد می کند که منجر به نفخ شکم می شود.
غذا خوردن بیش از حد
غذا خوردن بیش از حد نه تنها موجب فشار آوردن به معده و دستگاه گوارش می شود بلکه فرایند هضم غذا را نیز مختل می کند. این پدیده در ماه رمضان بیشتر اتفاق می افتد و هنگام افطار یا سحر حجم زیادی از غذا ناگهان وارد معده می شود. مشکلی که در نهایت به سوء هاضمه و نفخ شکم منجر می شود.
جلوگیری از مصرف مایعات هنگام غذا خوردن
مصرف مایعات مخصوصا آب و نوشابه در حین غذا خوردن نه تنها موجب رقیق شدن اسید معده و کند شدن فرایند هضم می گردد بلکه در عملکرد آنزیم های گوارشی نیز اخلال بوجود می آورد و در نتیجه مایعات بلعیده شده موجب ایجاد نفخ در شکم می شوند.
از مصرف چه غذا هایی برای پیشگیری از نفخ شکم باید پرهیز کرد؟
پرخوری، مصرف غذا های چرب و سرخ شده و همچنین خوردن مواد خوراکی از گروه های تغذیه ای متفاوت فشار زیادی به دستگاه گوارش می آورد و هضم غذا را دشوار می کند. همچنین مصرف نوشیدنی ها کافئین دار مانند چای و قهوه نیز موجب التهاب معده و در نتیجه نفخ معده می شود.
نفخ معده