علت سقوط هواپیما تهران-یاسوج چه بود ، سازمان هواپیمایی کشوری در گزارش مقدماتی درباره علت سانحه پرواز هواپیمای تهران-یاسوج به عمل جراحی قلب باز خلبان هواپیمای ATR اشاره کرده و مدعی شده است که طبق قوانین خلبان مذکور صلاحیت هدایت هواپیما را نداشته است.
در گزارش سازمان هواپیمایی کشور درباره وضعیت جسمانی خلبان هواپیما چنین آمده است:
خلبان مرحوم برابر مقررات پزشکی مندرج در فصل های یک و شش از انکس یک و سند ۸۹۸۴ ایکائو ,و همچنین part MED مقررات پزشکی هوایی فعلی سازمان (AirCrew) با درج محدودیت سن بالای ۶۰ سال,و محدودیت OML معتبر پزشکی کلاس یک مواجه بوده است. وی همچنین در سال 88 تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته و تا 9 ماه پس از آن مجوز هدایت هواپیما را نداشه است.
بخش هایی از گزارش مقدماتی سازمان هواپیمایی کشوری در ادامه می آید؛
در بخش آرایش فنی ۰۱۷۰-۲۰۰۹; No A این هواپیما به دلیل تحریم شرکت آمریکایی انجام نپذیرفته بوده ,با این حال شرکت آسمان بر اساس دستورالعمل کارخانه اقدام به انجام یک راه حل مقطعی,یا AMOC کرده است. این راه حل باید به اطلاع سازمان هواپیمایی کشوری ,می رسیده که نرسیده است.
خلبان پرواز با اذعان به سقف پوشش ابر ۱۵۰۰۰ پایی در منطقه، در تماس با برج یاسوج ,قصد خود را ادامه مسیر تا روی فرودگاه براساس طرح تقرب و پرواز به حالت VMC از سمت چپ باند,برای فرود بیان کرده است.
پرواز برای کاهش ارتفاع به ۱۷۰۰۰ پایی مجاز شده بوده است اما کرو ابتدا با تنظیم ارتفاع ۱۵۰۰۰ پا ,روی خلبان خودکار اقدام به آغاز کاهش ارتفاع کرده و سپس ارتفاع ۱۴۰۰۰ پا را روی اتوپایلوت ست کرده اند ,و از ارتفاع مجاز شده و ارتفاع ایمن منطقه پایین تر آمده اند. سیستم های هواپیما از جمله موتورها و سیستم یخ زدایی طبق خواست خلبان ها کار می کرده,و مشکل فنی تا این لحظه دیده نشده است.
کرو در ساعت ۹:۳۱:۱۴ هشدار استال دریافت کرده اند. سرعت هواپیما در این لحظه ۱۱۷ نات ,و گشتاور موتورها روی ۶۷ درصد بوده است. هواپیما سپس هشدار GPWS دریافت کرده است. خلبانان تا ثانیه ای قبل از برخورد به دلیل پوشش ابر متوجه وجود کوه در روبرو نشده اند ,و در لحظه آخر با مشاهده کوه سعی در انجام مانور شدیدگردش به چپ ,جهت پرهیز از برخورد داشته اند که بی نتیجه بوده است.